- Home
- Overzicht
- Bestuurlijke samenvatting
- Beleidsontwikkelingen
- 1. Effectieve samenwerking tussen bestuur en omgeving
- 2. Positieve gezondheid, participatie en preventie
- 3. Betaalbaar bouwen voor verschillende groepen
- 4. Vitale economie, beleefbare kernen en landschap
- 5. Bereikbaar en verkeersveilig
- 6. Duurzaam en toekomstbestendig
- 7. Onderhoud op orde, veilige wijken en buurten
- 8. Transparante en toegankelijke dienstverlening
- 9. Werken volgens de bedoeling van de Omgevingswet
- 10. Financieel vitaal
- Financiële positie
- Belastingtarieven en heffingen
- Beleidsontwikkelingen
- Leeswijzer
- Overzicht
- 1. Effectieve samenwerking tussen bestuur en omgeving
- Wat is onze agenda
- 1. We werken professioneel samen
- We blijven ons professionaliseren op de wijze waarop we samenwerken met onze omgeving, lokale en regionale partners. We maken hierbij gebruik van de reeds opgedane ervaringen met participatie.
- In onze aanpak versterken we het principe ‘integraal en gebiedsgericht werken’, waarbij het vraagstuk het gebied bepaalt. Binnen deze processen spelen onze inwoners een onmisbare rol.
- We besteden in de gemeenteraad en in de organisatie periodiek aandacht aan ons ID bewijs en de daaruit afgeleide waarden.
- We betrekken onze jongeren concreet bij het democratisch proces van de gemeenteraad en informeren onze inwoners hier actief over.
- We investeren in onze organisatie om te kunnen voldoen aan wettelijke verplichtingen en maatschappelijke opgaven die op ons af komen én om tegemoet te komen aan de wijze waarop wij onze inwoners en bedrijven willen bedienen.
- 1. We werken professioneel samen
- Hoe we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 2. Positieve gezondheid, participatie en preventie
- Wat is onze agenda
- 1. Inwoners zien naar elkaar om
- We zorgen ervoor dat in iedere kern locaties beschikbaar zijn waar activiteiten gericht op ontmoeting voor verschillende doelgroepen mogelijk zijn. We ondersteunen initiatieven gericht op ontmoeting, zoals huiskamerprojecten.
- We ondersteunen vrijwilligers en mantelzorgers bij de uitvoering van hun taak. We ontwikkelen voldoende mogelijkheden voor respijtzorg.
- Via de sociale kaart stimuleren we de ontmoeting tussen inwoners. De informatie op de gemeentelijke website en sociale kaart blijft actueel en toegankelijk.
- Door de coronacrisis is de eenzaamheid onder jongeren en ouderen toegenomen. Hier zetten we extra op in.
- Er blijft structureel overleg tussen kerken en de gemeente (pastoresoverleg). De samenwerking tussen diaconieën en de gemeente wordt, indien nodig, versterkt.
- We stimuleren de vroegtijdige integratie van arbeidsmigranten en statushouders en de positieve verbinding tussen hen en onze samenleving. We signaleren zorgaspecten en geleiden deze door naar de daartoe geëigende instanties.
- 2. Inwoners participeren naar vermogen
- Vanuit de Lokale Inclusie Agenda en het arbeidsparticipatiebeleid werken we aan een integraal participatiebeleid. We sluiten hierbij zoveel mogelijk aan bij lokale (participatie)mogelijkheden en initiatieven.
- We geven uitvoering aan het plan van aanpak wet inburgering en spannen ons samen met de woningcorporatie ervoor in te voldoen aan de taakstelling voor huisvesting.
- 4. Inwoners ontwikkelen zich kansrijk op alle leefgebieden
- We zorgen voor ondersteuning van voorschoolse voorzieningen, onderwijs, sportverenigingen en kerken als het gaat om vroeg-signalering.
- We stimuleren en ondersteunen initiatieven rondom relatie toerusting om daarmee echtscheidingen zoveel mogelijk te voorkomen.
- Samen met onze partners uit het onderwijs, de kinderopvang en jeugdhulp geven we invulling aan het onderwijskansenbeleid.
- We bevorderen het taalniveau en de digitale vaardigheden van onze inwoners via het taalpunt, WEB lessen en inburgering.
- Via het integraal huisvestingsplan (IHP) dragen we als gemeente bij aan het duurzaam maken van de schoolgebouwen voor de toekomst. Waar mogelijk voegen we andere functies toe (zoals bijvoorbeeld dagopvang voor ouderen).
- 3. Inwoners zijn lichamelijk, mentaal en sociaal gezond
- Na het vaststellen van de preventienota 0 - 100 jaar gaan we aan de slag met de implementatie van de daarin opgenomen (sub)doelen en instrumenten.
- Het samenwerkingsverband Samen Zwartewaterland verbinden we nog meer met de doelen en uitvoering van onze preventie-agenda (eigenaarschap).
- Door de inzet van een sociaal wijkteam (pilot) in één van de drie kernen ervaren we of we in staat zijn om dichtbij onze inwoners en hun leefomgeving, ondersteuningsvragen vroegtijdig te signaleren en adequater aan te pakken.
- We geven uitvoering aan het sport- en beweegakkoord en creëren een aantrekkelijk sportaanbod. Samen met partners werken we aan een gecombineerde leefstijlinterventie.
- 5. Inwoners zijn financieel zelfredzaam
- 6. Inwoners voelen zich veilig, thuis en in hun netwerk
- We zorgen voor de decentralisatie van Beschermd Wonen, waarbij onze ambitie is dat inwoners zelfstandig in de eigen buurt kunnen wonen met passende ondersteuning.
- Met onderwijsinstellingen werken we aan het aanbieden van een preventief programma in het kader van sociale media, alcohol, roken en / of drugs.
- 1. Inwoners zien naar elkaar om
- Hoe we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 3. Betaalbaar bouwen voor verschillende groepen
- Wat is onze agenda
- 1. We spelen in op de lokale woonbehoefte
- We stellen de bouwsteen wonen indien nodig bij.
- We versnellen de zoektocht en ontwikkeling van woonlocaties voor onze kernen. Met extra aandacht voor Zwartsluis.
- Met de grote uitbreidingslocaties in Hasselt om de Weede en Tag-West kunnen wij tempo maken met de geplande woningbouw. Naast de ontwikkeling van Tag-West is de ambitie om de locatie Binnenveld in Genemuiden te ontwikkelen.
- In het gebied Hasselt Overwaters zoeken we zorgvuldig naar een goede middenweg tussen de kwetsbare natuur en de hier beoogde kleinschalige woningbouwontwikkeling.
- We onderzoeken de mogelijkheid om van bestaande grote woningen meerdere woningen te maken.
- De leefbaarheid van het platteland vereist een visie op hoe we omgaan met bestaande vrijkomende agrarische erven. Nieuwe erven in het buitengebied zijn niet wenselijk.
- We ontwikkelen beleid waar het gaat om mantelzorg- en pré mantelzorgwoningen, zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied. Om vertrouwde zorg in de eigen omgeving te kunnen bieden.
- 2. De huisvesting van arbeidsmigranten is goed georganiseerd
- We houden meer grip op de huisvesting van arbeidsmigranten om onder andere overlast te voorkomen. Dit doen we door het vastgestelde beleid uit te voeren. We verbeteren het inzicht in de huisvesting, de aantallen, de inleners en de werkgevers.
- We faciliteren degenen die de huisvesting goed organiseren en pakken de huisvesters aan die dit niet doen.
- Principeverzoeken om nieuwe huisvesting toe te staan, toetsen we aan de opgestelde beleidsregels.
- 1. We spelen in op de lokale woonbehoefte
- Hoe we we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 4. Vitale economie, beleefbare kernen en landschap
- Wat is onze agenda
- 1. Onze economie is vitaal
- We faciliteren het tapijtcluster met voldoende ruimte voor ondernemen en bereikbaarheid.
- We werken intensief samen met ondernemers en provincie aan de toekomstbestendigheid hiervan. Duurzame opwek van energie, circulariteit en profilering zijn belangrijke focuspunten.
- Het ondernemersloket blijft een belangrijke faciliteit in onze ondernemersdienstverlening.
- We bereiden enkele uitbreidingen van bedrijventerreinen voor. Deze worden naar verwachting in deze bestuursperiode ontwikkeld.
- Met de ondernemers besteden wij aandacht aan de kwaliteit van de bedrijventerreinen. Met aandacht voor een schone, veilige, duurzame en klimaatbestendige inrichting.
- Binnen de Regio Zwolle werken we via de Human Capital Agenda (HCA) samen aan een wendbare en toekomstbestendige arbeidsmarkt, waarin iedereen mee kan doen en zijn of haar talenten kan inzetten.
- We stimuleren het bedrijfsleven om samen met het (beroeps)onderwijs in te zetten op een goede afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt.
- 2. We beschikken over beleefbare kernen en een bloeiende vrijetijdseconomie
- We continueren onze leefbaarheidsplannen en onze inzet voor cultuur en de vrijetijdseconomie.
- We laten bij gezichtsbepalende dagrecreatievoorzieningen het aanbod beter aansluiten op de wensen van de bezoeker.
- We onderhouden en breiden ons fiets- en wandelnetwerk in de landelijke omgeving uit en realiseren veilige wandel- en ontmoetingsmogelijkheden voor jong en oud in de kernen.
- We ontwikkelen recreatief-toeristische producten, arrangementen, ommetjes en activiteiten in het buitengebied.
- We rollen het uitvoeringsprogramma voor de Olde Maten en Zwartewatersklooster uit, waarin we een koppeling beogen met het Masterplan Hooibergenterrein. We geven invulling aan Zwartsluis als poort tot de Weerribben-Wieden.
- We voeren de speerpunten van het cultuurbeleid uit zoals deze zijn vastgelegd in de nota ‘nieuwe Kansen voor cultuur’.
- We ontwikkelen de maatschappelijke, culturele en educatieve rol van onder andere de bibliotheken en scholen verder.
- We bewaren de zondag als collectieve rustdag. Dit betekent dat de winkels op zondag gesloten zijn.
- 3. De agrarische sector is toekomstbestendig
- Bij het opstellen van de visie op het buitengebied zetten we in op een toekomstbestendige agrarische sector. Agrariërs zorgen voor ons buitengebied en het landschap
- In de samenwerking met andere overheden en gebiedspartners in noordwest Overijssel komen we tot een veenweidestrategie en de gebiedsgerichte aanpak van stikstof en andere milieubelastende stoffen. We betrekken de agrarische sector hierbij.
- We bieden agrariërs en andere ondernemers zo nodig en mogelijk, maar alleen op hun verzoek de helpende hand om te stoppen of op een locatie met meer toekomstperspectief verder te kunnen ontwikkelen.
- 1. Onze economie is vitaal
- Hoe we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 5. Bereikbaar en verkeersveilig
- Wat is onze agenda
- 1. Verkeersveiligheid en leefbaarheid
- Verkeersveiligheid is de basis van ons Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). We voeren het bijbehorende uitvoeringsprogramma uit.
- We gaan door met de aanpak van verkeersknelpunten. Onze projecten combineren we waar mogelijk met beheer- en onderhoudswerkzaamheden en beschikbare subsidies voor verkeer. We stellen een prioriteitenlijst op voor verkeersveiligheid en -knelpunten.
- We stellen een risicogestuurd activiteitenplan verkeersgedrag en -educatie op en gaan hierbij in gesprek met de strategische partners (scholen, VVN, oudere fietsers, jongere automobilisten en politie).
- We optimaliseren de openbare ruimte zódanig dat iedereen veilig kan deelnemen aan het verkeer. Hierbij besteden wij met name aandacht aan de toegankelijkheid voor ouderen, slechtzienden en mensen die gebruik maken van een rolstoel of rollator.
- 2. Bereikbaarheid en duurzame mobiliteit
- Met het oog op de bereikbaarheid en verkeersveiligheid maken we ons hard voor een goede verkeersontsluiting van het bedrijventerrein, zoals- Zevenhont in Genemuiden.
- We leggen snelle en veilige fiets- en wandelroutes aan van en naar scholen, tussen de kernen, naar bedrijventerreinen en buurgemeenten. We zorgen voor een fiets veilige ontsluiting van nieuwe woonkernen.
- We stimuleren het gebruik van elektrisch vervoer en realiseren hiervoor voldoende oplaadpunten in de openbare ruimte, bij voorkeur aan de randen van wijken of geclusterd op parkeerterreinen.
- We zetten ons in voor het optimaliseren van de verkeerssituatie in de centra van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis.
- 1. Verkeersveiligheid en leefbaarheid
- Hoe we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 6. Duurzaam en toekomstbestendig
- Wat is onze agenda
- 1. Samen zorgen we voor energiebesparing, duurzame opwek en circulariteit
- We voeren ons aandeel in het aanbod van de Regionale Energie Strategie (RES) uit. Verschuivingen tussen zon en wind zijn hierbij mogelijk.
- Bij voorkeur geven we dat bod gestalte in samenhang en in samenwerking met onze buurgemeenten. We participeren waar mogelijk in het energielandschap ZSDZ met de gemeenten Zwolle, Staphorst en Dalfsen.
- Als gemeente denken we mee in mogelijke oplossingen voor duurzame opwekking, waaronder het initiatief van de Ondernemerskring Genemuiden.
- We participeren in gesprekken met netbeheerders om tot de gewenste aanpassingen en versnelde verzwaring van het netwerk voor ons gebied te komen.
- We gaan aan de slag met de vastgestelde transitievisie warmte en starten met de wijkuitvoeringsplannen.
- Bij het verduurzamen van de bestaande bouw is de woningcorporatie een belangrijke partner. Wij werken nauw samen met Wetland Wonen en maken prestatieafspraken over de verduurzaming van de woningvoorraad.
- Gebouweigenaren en -gebruikers staan we bij met informatie over energiebesparende maatregelen, subsidies en leningen via onder andere het energieloket, sociale media en energie adviesgesprekken door de energiecoach.
- Kleine energie-initiatieven van onze inwoners doen er toe en geven we extra aandacht.
- We dragen bij aan circulariteit
- 2. Samen passen we ons aan op het veranderende klimaat
- We geven uitvoering aan ons vastgestelde Groenbeleid- en beheerplan, de bouwsteen Klimaatadaptatie en de bijbehorende uitvoeringsagenda’s. Nieuwe ontwikkelingen richten we klimaat-robuust in.
- We stimuleren ondernemers en inwoners om bij te dragen aan klimaatadaptatie (bijvoorbeeld door hemelwater af te koppelen en verstening tegen te gaan door het gebruik van minder verharding en meer groen).
- Via ons nieuwe gemeentelijke rioleringsplan (GRP) maken we ons rioleringssysteem meer klimaatbestendig
- In het samenwerkingsverband RIVUS werken we aan de hand van het nieuwe Bestuursakkoord en het Regionale uitvoeringsprogramma aan de bovenlokale opgave op het gebied van water en klimaat.
- 1. Samen zorgen we voor energiebesparing, duurzame opwek en circulariteit
- Hoe we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 7. Onderhoud op orde, veilige wijken en buurten
- Wat is onze agenda
- 1. Ons onderhoud is op orde
- We onderhouden onze kapitaalgoederen zoals wegen, fiets- en voetpaden, bruggen, oeverconstructies en begraafplaatsen op de afgesproken onderhoudsniveaus.
- We geven uitvoering aan het buitenruimteplan, gericht op bewegen, ontmoeten, sporten en spelen.
- We maken de slag naar een meerjarige onderhoudsprogrammering. Dit maakt het gemakkelijker om verschillende opgaven in de uitvoering te combineren, bijvoorbeeld wegonderhoud met verkeersveiligheid, leefbaarheid en / of energietransitie.
- We voeren het vastgestelde beleid met betrekking tot het maatschappelijk vastgoed uit.
- We geven ruimte aan initiatieven van inwoners om hun buurt te verbeteren.
- Toekomstig bestendig beheer openbare ruimte
- 2. Onze wijken en buurten zijn veilig
- We zetten in op het behoud van wijkagenten en voldoende toezicht en handhaving, waarbij de aandacht evenwichtig verdeeld wordt over de kernen, het buitengebied en de bedrijventerreinen.
- We investeren in een goede relatie tussen de politie, inwoners en ondernemers en het verhogen van de bereidheid tot aangifte. We betrekken inwoners bij de veiligheid van hun wijk.
- We stellen een plan van aanpak op naar aanleiding van de risico’s die voor onze gemeente naar voren zijn gekomen uit het Ondermijningsbeeld. De aanbevelingen voeren we uit.
- 1. Ons onderhoud is op orde
- Hoe we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 8. Transparante en toegankelijke dienstverlening
- Wat is onze agenda
- 1. Onze dienstverlening is professioneel, laagdrempelig en veilig ingericht
- We communiceren eenduidige, herkenbare en begrijpelijke informatie, met behulp van toegankelijke (digitale) middelen beschikbaar gemaakt.
- We verbeteren de digitale toegankelijkheid, onder meer met het implementeren van een aantal ingrijpende wetten op dit gebied.
- We gaan door met de professionalisering van ons informatiemanagement.
- We besteden aandacht aan de omgang met (digitale) informatie in de organisatie.
- We richten ons op een meer procesmatige inrichting van onze werkwijze. We hebben hierbij aandacht voor het slim en zorgvuldig gebruiken van gegevens (met inachtneming van de AVG).
- We zorgen voor een goede inrichting van de crisisorganisatie voor informatie-beveiligingsincidenten.
- We gaan door met het adequaat en kosteneffectief beheersen van (beveiligings-)risico’s.
- 1. Onze dienstverlening is professioneel, laagdrempelig en veilig ingericht
- Hoe we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 9. Werken volgens de bedoeling van de Omgevingswet
- Wat is onze agenda
- 1. We voldoen aan de eisen van de Omgevingswet
- We actualiseren onze omgevingsvisie en nemen hierin de ‘bouwsteen Wonen’, de zoekgebieden voor zon- en windenergie en de ‘visie op het buitengebied’ op.
- We werken toe naar één integraal gebiedsdekkend omgevingsplan. We starten met een beleid-neutrale omzetting. Daarna volgt in fasen de omzetting naar het definitieve omgevingsplan.
- We richten het werkproces zo in dat het mogelijk is onze inwoners en ondernemers binnen de gestelde termijn van acht weken een vergunning te kunnen verlenen.
- We bereiden de veranderingen voor die de komst van de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) met zich meebrengt en de overgang naar het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
- We leggen onze uitgangspunten met betrekking tot participatie vast in beleid vanuit het vertrouwen dat onze inwoners mede verantwoordelijkheid willen nemen voor de eigen leefomgeving.
- 1. We voldoen aan de eisen van de Omgevingswet
- Hoe we we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 10. Financieel vitaal
- Wat is onze agenda
- 1. We behouden onze stevige financiële basis
- We zijn terughoudend met belastingverhoging.
- Onze tarieven voor rioolrecht, afvalstoffenheffing en dergelijke zijn kostendekkend.
- Bij het bepalen van de tarieven voor begraafrechten houden we rekening met de betaalbaarheid voor onze inwoners.
- Inwoners die moeten rondkomen van een laag inkomen ontvangen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen.
- We stellen opnieuw middelen beschikbaar voor de leefbaarheidsplannen en inwonersinitiatieven.
- De ontwikkeling van de inkomsten van het Rijk volgen we nauwgezet. Indien tegenvallende inkomsten nopen tot het bijstellen van onze ambities, treden we hierover tijdig in overleg met de raad.
- In onder andere VNG-verband dringen wij aan op een stabiele ontwikkeling van de inkomsten van het Rijk, passend bij onze taken en bijdragen die we leveren aan overheidsbrede opgaven.
- De lokale lastendruk stijgt in principe niet meer dan de inflatie. De huidige negatieve ontwikkeling van de koopkracht van inwoners, de hoge energieprijzen en het onzekere herstel van bedrijven na de Coronacrisis onderstrepen het belang hiervan.
- We zijn attent op het verkrijgen van cofinanciering als we hierdoor meer armslag krijgen bij het uitvoeren van onze lokale plannen en projecten.
- 1. We behouden onze stevige financiële basis
- Hoe we we dat meten
- Wat mag het kosten
- Wat is onze agenda
- 11. Dekkingsmiddelen
- 12. Overhead
- Proclaimer
- Sitemap